Bezpieczna produkcja żywności, to podstawa, którą należy zapewnić poprzez stosowanie odpowiednich przepisów, bez których niestety żywność, może być zbyt niebezpieczna dla człowieka, który ją spożyje. Chodzi tutaj przede wszystkim o to, iż na zakładach produkcyjnych, zajmujących się przetwórstwem spożywczym, bardzo często mogą się pojawić wszelkiego rodzaju gryzonie, czy też owady, które, niestety przede wszystkim roznoszą bakterie i wirusy, oraz inne elementy chorobotwórcze, a to niestety nie jest bezpieczne dla produktów spożywczych. Dlatego też, w tego typu zakładach, przeprowadzane musi być systematyczne odszczurzanie, czyli innymi słowy, deratyzacja, dzięki której, rozprzestrzeniające się stosunkowo szybko i intensywnie szczury, zostaną raz na zawsze wytępione. Jednakże trzeba pamiętać także o tym, aby >deratyzacja była regularnie powtarzana, bowiem szczury przecież zawsze mogą wrócić do hali produkcyjnej, aby znów zająć się tym, co robią najlepiej, czyli utrudnianiem produkcji. Równie istotna w tym przypadku, już po wytępieniu szczurów, będzie skuteczna dezynfekcja, bowiem przecież należy jeszcze pozbyć się wszystkich zarazków i bakterii, rozniesionych przez szczury, podczas ich urzędowania na hali. Jednym słowem, jest tutaj nieco dodatkowych obowiązków, nie mniej jednak niezbędnych, jeśli produkcja żywności ma się odbywać w czystych i bezpiecznych dla niej warunkach.