Bezpieczeństwo żywności

Bezpieczna produkcja żywności, to podstawa, którą należy zapewnić poprzez stosowanie odpowiednich przepisów, bez których niestety żywność, może być zbyt niebezpieczna dla człowieka, który ją spożyje. Chodzi tutaj przede wszystkim o to, iż na zakładach produkcyjnych, zajmujących się przetwórstwem spożywczym, bardzo często mogą się pojawić wszelkiego rodzaju gryzonie, czy też owady, które, niestety przede wszystkim roznoszą bakterie i wirusy, oraz inne elementy chorobotwórcze, a to niestety nie jest bezpieczne dla produktów spożywczych. Dlatego też, w tego typu zakładach, przeprowadzane musi być systematyczne odszczurzanie, czyli innymi słowy, deratyzacja, dzięki której, rozprzestrzeniające się stosunkowo szybko i intensywnie szczury, zostaną raz na zawsze wytępione. Jednakże trzeba pamiętać także o tym, aby >deratyzacja była regularnie powtarzana, bowiem szczury przecież zawsze mogą wrócić do hali produkcyjnej, aby znów zająć się tym, co robią najlepiej, czyli utrudnianiem produkcji. Równie istotna w tym przypadku, już po wytępieniu szczurów, będzie skuteczna dezynfekcja, bowiem przecież należy jeszcze pozbyć się wszystkich zarazków i bakterii, rozniesionych przez szczury, podczas ich urzędowania na hali. Jednym słowem, jest tutaj nieco dodatkowych obowiązków, nie mniej jednak niezbędnych, jeśli produkcja żywności ma się odbywać w czystych i bezpiecznych dla niej warunkach.

Back to Top