Rodzaje okapów

Wybór okapu do kuchni nie jest najłatwiejszą sprawą. Lepiej nie kierować się wyższą ceną, gdyż nie zawsze świadczy o równie wysokiej jakości. Z dystansem trzeba podchodzić też do adnotacji producentów odnośnie wydajności tego typu urządzeń.Prawdopodobnie każdy z nas marzy o kuchni, w której nie czuć zapachu smażonej ryby, a także nie osiada nigdzie lepki tłuszcz. Dlatego powstały okapy, jednakże dobrze jest wiedzieć, jak wybrać ten doskonały do naszej kuchni. Ważne, by idealnie wykonywał swoje funkcje i nie był za drogi, gdyż przecież nikt nie chce płacić więcej niż trzeba.Jakość okapu nie jest związana z jego konstrukcją, ale ze sposobem umieszczenia go w miejscu docelowym, a więc kuchni. Istnieją 2 sposoby instalowania – jako wyciąg albo pochłaniacz. Różnica tyczy się tego, co się dzieje po przejściu poprzez filtr okapu z powietrzem, które było zassane w czasie tego procesu.Wyciąg (okap kominowy) podłączony jest przy pomocy rury wentylacyjnej. W ten sposób pozbywamy się zapachów oraz oparów całkowicie. Jednak, ażeby można było pozwolić sobie na taki okap, powinno się mieć otwór wentylacyjny umieszczony we właściwym miejscu. Tak więc najlepiej zaplanować to już w trakcie budowania lub remontu kuchni.Drugi typ (pochłaniacz) czyści wchłaniane powietrze, jakie przechodzi poprzez filtry oraz zwraca je z powrotem do kuchni. Jednak taki rodzaj okapu działa gorzej niż wyciąg. Oprócz tego użytkowanie wiąże się z wyższym kosztem (filtry węglowe tanie nie są, a trzeba je często wymieniać). Dlatego, jeżeli już mamy taką możliwość, lepiej zainteresować się okapem kominowym i zagwarantować sobie czyste powietrze oraz tanie koszty eksploatacji takiego urządzenia.

Back to Top