Wysyp programów kulinarnych w polskiej telewizji

W ostatnim czasie pojawił się wysyp programów typu „Master chef” czy tez „Ugotowani”, zastanawiające może być dlaczego teraz nastąpił taki boom na programy kulinarne. Pewnym jest to, ze moda ta nadeszła z zachodu (Stany Zjednoczone, czy Wielka Brytania), ale jakkolwiek by sobie tego nie tłumaczyć, sprawiają one, ze coraz więcej ludzi próbuje swoich sil w kuchni. Nie są to może popisy rodem z tvn-u, ale raczej domowe eksperymenty ze smakiem.Kuchnia od lat uważana za miejsce kobiet, powoli staje się także polem popisów dla mężczyzn. Obecnie panuje przekonanie, że prawdziwy facet potrafi zaskoczyć swoją kobietę wspaniałą kolacją przy świecach i kieliszku wina. A skoro o winie mowa do gra ono wielką role nie tylko jako dodatek do dania, lecz także jako sos czy podstawa. Jego dobór ma duże znaczenie, gdyż nie każdy rodzaj pasuje do wszystkich potraw. Weźmy na przykład pod uwagę kuchnie włoską, najczęściej stosujemy tam wino czerwone, które wspaniale podkreśla smak południowych potraw. Z kolei wina białe możemy śmiało dodawać do potraw pochodzących z Francji. Gotowanie nie jest łatwą sztuką, ale jest zajęciem dla każdego, można pójść na kurs gotowania jeśli nie wierzymy w swoje umiejętności. Wystarczy odrobina zaparcia i chęci a także dobry przepis, by stworzyć kulinarne arcydzieło. Szczególnie przydatne jest to kiedy zapraszamy do siebie rodzinę lub znajomych i możemy się popisać swoimi umiejętnościami.Nie oszukujmy się, każdy chciałby uchodzić za mistrza kuchni Szczególnie jeśli oceniałaby nas sama Magda Gessler jurorka programu „Kuchenne rewolucje”, która jak wiadomo jest bardzo surowa dla swoich podopiecznych. Czy Ty również chciałbyś sprawić, ze poczułaby kulinarny odlot i z zachwytem patrzyła na to co przygotowałeś ? Niewątpliwie tak. Wiec na co jeszcze czekasz? Zabieraj nóż, patelnię i garnek i już dziś stan się specjalista w gotowaniu. Powodzenia!

Back to Top