Jaki ekspres najlepiej sprawdzi się w restauracji?

Pyszną, aromatyczną i mocną kawę można uzyskać na wiele sposobów jej parzenia, jednak najlepszym i najmniej wymagającym naszej uwagi jest przygotowanie jej przez wysokowydajny, ciśnieniowy ekspres kolbowy.

Żaden miłośnik kawy nie może obejść się bez tego dodającego energii i pobudzającego do działania napoju, spożywanego zazwyczaj rankiem, zaraz po wstaniu z łóżka. W warunkach domowych parzy się ją zazwyczaj na trzy sposoby – pierwszy to tradycyjny w szklance, określany jako „po turecku” i zazwyczaj tę metodę preferują ludzie starszej daty, drugi to zaparzanie napoju w specjalnie do tego przystosowanej kawiarce, natomiast trzeci, coraz bardziej rozpowszechniany to parzenie w ekspresie przelewowym bądź ciśnieniowym. Wybór metody uzależniony jest od indywidualnego smaku.

Ekspres do restauracji

Wiele osób podczas spacerów lub robienia zakupów chętnie wstępuje do pobliskich kawiarń, pragnąc odpocząć i wzmocnić się filiżanką espresso serwowaną z profesjonalnego ekspresu. Ten sposób parzenia, wydobywa z napoju cały bukiet zapachów i smaków, zawartych w specjalnie przygotowanych mieszankach kaw różnych gatunków. Skomponowanie mieszanki, która będzie różniła się od innej wonią i smakiem jest nie lada wyzwaniem, dlatego kawiarnie w swojej ofercie przedstawiają wiele propozycji zachęcających konsumentów możliwością wyboru napoju sporządzonego z najlepszych, wyselekcjonowanych ziaren, pochodzących z różnych zakątków świata.

Ekspresy Bezzera

W tym procesie bardzo pomocny jest ekspres ciśnieniowy kolbowy marki Bezzera. Jest to urządzenie produkcji włoskiej, przeznaczone głównie do lokali gastronomicznych, czyli restauracji bądź kawiarni. Cały proces parzenia kawy od wsypania odpowiednio zmielonej mieszanki do filtra po nalania do filiżanki gotowego aromatycznego napoju odbywa się ręcznie. Imponujący wygląd ekspresu Bezzera oraz jego bardzo prosta obsługa sprawiają, że jest to najczęściej wybierane urządzenie do lokali, jak i do domów. Wykonany jest z najwyższej jakości materiałów, ma nowoczesny, a zarazem elegancki kształt i występuje w różnych wielkościach, więc wybór idealnego ekspresu do kawiarni lub na użytek domowy nie jest skomplikowany.

Dzięki wielofunkcyjności można w nim zaparzyć kawę na wiele sposobów – może to być espresso, latte, cappuccino lub inny napój. Posiada osobną dyszę do spieniania mleka oraz kranik do nalewania gorącej wody.
Ekspres jest bardzo prosty w obsłudze, szybki w działaniu i elegancko prezentuje się w każdym lokalu gastronomicznym, przez co zyskuje wielu amatorów, chętnych na degustację kawy serwowanej z tego urządzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to Top