Te produkty wzmocnią odporność Twojego dziecka podczas zimy

Dla każdego rodzica dieta jego dziecka jest bardzo ważna. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że odporność malucha rodzi się tak naprawdę w jego brzuszku, a zatem sposób odżywiania ma niebagatelne znaczenie dla zdrowia. Wzmacnianie odporności jest szczególnie ważne jesienią i zimą, a następnie wczesną wiosną. Jakie produkty powinny wtedy znajdować się na talerzu dziecka, aby wzmocnić naturalne siły odpornościowe organizmu?

Siła w kiszonkach

Chłodną porą roku podstawą zdrowej diety powinny być między innymi kiszonki, w których znajdują się bardzo zdrowe kultury bakterii, które odbudowują florę jelitową i wzmacniają odporność. Warto zatem podawać dzieciom kiszoną kapustą oraz sok z kiszonej kapusty, kiszone ogórki, albo robić do picia zakwas z kiszonych buraków. Dobre bakterie znajdują się również w produktach nabiałowych, szczególnie mowa tutaj o jogurtach, które zawierają wiele różnych szczepów bakterii. Warto zatem podawać dzieciom również jogurty naturalne, a także maślankę oraz kefir. Samo nieprzetworzone mleko nie ma natomiast wcale jakiegoś dobrego wpływu na odporność.

Przyprawy wzmacniające odporność

Kolejne ważne elementy diety to różnego rodzaju przyprawy pomagające zwalczać infekcje i działające jak naturalne antybiotyki. W diecie dziecka powinien zatem znajdować się na przykład czosnek, świeży imbir oraz kurkuma, a także miód. Wszystkie te składniki trzeba jednak używać z rozsądkiem, na ich bazie można przygotowywać napój nazywany złotym mlekiem, który również bardzo dobrze działa na wzmocnienie odporności.

Catering dla szkół – firma cateringowa AlmaVerde

Jeżeli dziecko uczęszcza do przedszkola lub szkoły, bardzo duży wpływ na jego dietę ma również placówka, w której każdego dnia spędza kilka godzin oraz zjada kilka posiłków. Warto zatem przeanalizować jadłospis i zwrócić uwagę na to, czy szkolna kuchnia organizuje takie posiłki, które zawierają składniki wzmacniające odporność. Niestety wyniki takich obserwacji mogą być alarmujące, a wnioski mogą nie być najlepsze. Czasami zatem najlepszym rozwiązaniem jest to, by szkoła korzystała z gotowego cateringu, dzięki czemu dzieci będą zjadały pełnowartościowe i zdrowe posiłki przygotowane z myślą o ich potrzebach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to Top